Over Kyokushin Karate
Kyokushinkai (ook wel Kyokushin karate of gewoon Kyokushin genoemd) is een gevechtskunst van Japanse oorsprong. Sosai Masutatsu Oyama, geboren in Korea op 27 juli 1923, is de karatemeester en oprichter van Kyokushin karate, de eerste en meest invloedrijke vorm van full contact karate.
In 1952 richtte Masutatsu Oyama de Kyokushinkai op. De betekenis van Kyokushinkai is:
- Kyoku = het uiterste
- Shin = waarheid
- Kai = samenwerken
Kyokushin vechtstijl en techniek
Kyokushinkai staat bekend als de hardste en vrijwel enige officiële vorm van "full contact" karate. Het is een full contact karate stijl waarbij de onderdelen Kihon (techniek), kata (schijngevechten) en kumite (vechten), verplichte onderdelen zijn.
Kihon:
Kihon is de verzameling basistechnieken en bestaat uit technieken zoals stoten, trappen, blokken, slagen en combinaties daarvan. Kihon kan zowel stilstaand als bewegend worden uitgevoerd in verschillende houdingen. Deze technieken vormen de basis voor kata en kumite en moeten constant geoefend worden. Dit geldt zowel voor de beginnende als de gevorderde karateka. Het idee is dat door constante oefening deze technieken bijna onbewust kunnen worden toegepast wanneer dat nodig is. De technieken hebben verschillende moeilijkheidsgraden. Door Kihon te trainen train je ook je coördinatie, conditie, kracht en andere aspecten.
Kata
Een "kata" in Kyokushin Karate is een reeks bewegingen zoals trappen, stoten en verdediging, waarbij je in specifieke posities beweegt. de bewegingen en standen zijn vooraf vastgesteld en beschreven. Elke kata heeft zijn eigen specifieke set bewegingen en volgorde. Het doel van het beoefenen van kata is het aanleren van traditionele gevechtstechnieken.
Als je kata beoefent, ontwikkel je je balans, coördinatie, ademhaling en concentratie. Als je het goed doet, is het niet alleen een goede fysieke oefening, maar helpt het ook om de controle over je lichaam en geest te verbeteren. Het idee is dat je door herhaalde training je bewegingen blijft verfijnen.
Het beoefenen van kata is ook een manier om respect te tonen voor de geschiedenis van Kyokushin Karate en krijgskunsten in het algemeen. Het benadrukt het belang van doorzettingsvermogen en training en ontwikkelt niet alleen fysieke vaardigheden, maar ook zelfdiscipline. Kata wedstrijden worden zowel op nationaal als internationaal niveau gehouden.
Kumite
Kumite is vrij vertaald vechten/sparren. In Kyokushin karate is het vermogen om effectief te vechten erg belangrijk. De focus ligt op de impact van de technieken. Het doel is om de tegenstander uit te schakelen met één effectieve beweging die "ichigeki" wordt genoemd. Kyokushin staat bekend om zijn full-contact benadering.
Om vechtvaardigheid te ontwikkelen gebruiken we verschillende trainingsvormen, waaronder randori kumite en jiuju kumite. Randori-kumite kan worden gezien als samen vechten/sparen, terwijl jiuju kumite verwijst naar het vechten tegen elkaar, wat meer duidt op competitieve gevechten.
Tijdens de training wordt normaal gesproken alleen randori kumite uitgevoerd. De belangrijkste reden is om samen te leren vechten. Hierbij is het essentieel om elkaar niet te blesseren.
Binnen het Kyokushin karate is het ook mogelijk wedstijden doen. De volwassenen vechten zonder bescherming. (Bit-, tok (M) of borstbescherming (V) is verplicht). Tijdens een wedstrijd/toernooi is het doel om de tegenstander uit te schakelen door middel van toegestane technieken. Voor de jeugd zijn er aangepaste regels en wordt er met volledige bescherming gevochten. Een hoofdscheidsrechter en 4 hoekscheidsrechters zien erop toe dat alles volgens de regels verloopt en zijn o.a. verantwoordelijk voor de veiligheid op de tatami (mat).
Lidmaatschap
Onze leden zijn afkomstig uit alle geledingen van de samenleving, maar we worden allemaal gedreven door enthousiasme voor hetzelfde ideaal. Nieuwsgierig geworden? stuur ons een bericht via "contact"